Патриарх Максим почина на 98-годишна възраст и беше начело на Българската православна

...
Патриарх Максим почина на 98-годишна възраст и беше начело на Българската православна
Коментари Харесай

Заупокойна света литургия в Троянския манастир за 10-годишнината от кончината на патриарх Максим

Патриарх Максим почина на 98-годишна възраст и беше отпред на Българската православна църква 41 години

Днес в Троянския манастир " Успение Богородично " бе маркирана 10-годишнина от кончината на Негово светейшество българския патриарх Максим. Поводът събра архиереите на Българската православна черква, ведно с игумена на Троянския манастир свещеник Сионий, които отслужиха Света литургия и панихида до гроба.

Патриарх Максим е заровен в църквата на Троянската света обител, покрай чудотворната икона на света Богородица Троеручица.

Обръщение към присъстващите от името на Негово светейшество Неофит, патриарх български, прочете Ловчанският митрополит Гавриил. В текста за Максим се споделя: „ Заветът му към нас бе да пазим светостта и единение на БПЦ. Единство, което той съумя да удържи в изискванията и неприязън и невиждан напън. Наш заветен дълг е да пазим в църквата паметта за него и да подражаваме на образеца му. “

Патриарх Максим умря на 6 ноември 2012 година на 98-годишна възраст, като беше отпред на Българската православна черква 41 години.

Роден е като Марин Найденов Минков на 29 октомври 1914 година в село Орешак. Основно и прогимназиално обучение получава в родното си село. От 1929 година учи в Софийската духовна семинария, която приключва в 1935 година. На следната година става артист и деловодител на църквата „ Успение Богородично “ в Русе, като остава на поста до 30 април 1938 година. През септември същата година стартира да учи в Богословския факултет на Софийския университет. По време на ваканциите си е артист, библиотекар и просветител в Троянския манастир. Участва в изборите за Ловчански митрополит и на 20 ноември 1960 година е канонически одобрен за подобен. От 4 юли 1971 година до кончината си е български патриарх и софийски митрополит. 
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР